Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierogi na maślance z czerwonymi porzeczkami"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 560
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 73
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 54
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 560
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 73
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 54
Składniki
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z solą. Do mąki wlewaj powoli maślankę o temperaturze pokojowej, miksując na wolnych obrotach. Jeśli ciasto jest za gęste, dodaj parę łyżek ciepłej wody wymieszanej z olejem. Jeśli zbyt rzadkie, dosyp troszkę mąki. Wyrób, przykryj i odstaw na 20 minut.
Czerwone porzeczki obierz z gałązek. Z czarnych delikatnie oberwij szypułki. Owoce umyj, osącz na sitku i dokładnie osusz.
Ciasto podziel na 3-4 części. Kolejno wałkuj, wycinaj paski o szerokości 3-4 cm i krój na kwadraty. 3/4 porzeczek wymieszaj z mąką i cukrem. Nadzienie nałóż na kwadraty. Złóż je w trójkąty, sklej. Gotuj 4-5 mi- nut w nieosolonej wodzie.
Z pozostałych owoców odłóż kilka do dekoracji. Resztę zagotuj z cukrem waniliowym, przetrzyj przez sitko. Sosem polej pierożki. Posyp porzeczkami.Źródło: Naj