Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierogi z cukinią i fetą"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 67
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 163
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 67
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 163
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Składniki
Mąkę pszenną przesiej przez gęste sito wprost do większej miski, dodaj szczyptę soli. Powoli dolewaj zagotowaną wrzącą wodę, cały czas mieszając mikserem lub łyżką. Na końcu wlej olej.
Powstałe ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę i starannie zagnieć aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne, nie będzie już się lepić. Jeśli okaże się, że jest luźne i lepiące, podsyp je mąką. Gdyby było za twarde i mało elastyczne – dolej odrobinę wody. Uformuj z ciasta kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
Cebulę i pół cukinii pokrój w drobną kostkę. Pozostałą cukinię pokrój wzdłuż na cienkie paski, sparz wrzątkiem i od razu schłodź w zimnej wodzie.
W rondelku na maśle zeszklij cebulę, dodaj cukinię. Warzywa smaż około 5 min, od czasu do czasu mieszając. Gdy przestygną, dodaj pokruszoną fetę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, ewentualnie sól (pamiętaj, że ser feta jest słony). Całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 2 mm. Szklanką wykrawaj koła, nakładaj farsz i zlepiaj brzegi.
Pierogi wrzucaj do wrzącej osolonej wody. Po wypłynięciu gotuj je jeszcze 2-3 minuty. Podawaj z roztopionym masłem, udekorowane plastrami cukinii.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut Porcja: 350 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie