Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierogi z farszem z dyni i orzechów"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Cebule obierz, op łucz, a następnie osusz papierowym ręczniczkiem kuchennym. Drobno poszatkuj. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki masła. Wrzuć połowę posiekanej cebuli, przesmaż na rumiano.
Obrany i pozbawiony pestek miąższ dyni zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach, wymieszaj z przesmażoną cebulą. Orzechy zrumień na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zdejmij, przestudź, posiekaj ostrym nożem.
Posiekane orzechy dodaj do dyni z cebulą, starannie wymieszaj. Przygotowany farsz dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sporą szczyptę soli, wbij jajko. Wlej niepełną szklankę ciepłej wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto na pierogi.
Przygotowane ciasto rozwałkuj. Wykra waj szklanką krążki. Nałóż porcje dyniowo-orzechowego farszu. Zlep brzegi ciasta, formując pierogi. Ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź.
Resztę cebuli zeszklij na 2 łyżkach oleju. Polej pierogi. Podawaj razem ze śmietaną.
czas ok. 60 min; porcja – 390 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety