Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nikt nie robi tak dobrych pierogów jak nasze babcie. Cienkie elastyczne ciasto skrywające w sobie cudowny farsz, który wręcz rozpływa się w ustach. Jak zrobić perfekcyjne pierogi z serem według babcinego przepisu? Sprawdźcie!
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 483
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 483
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Zaczynamy od ciasta na pierogi. Gotujemy wodę, do wrzącej wody dodajemy masło, składniki mieszamy do rozpuszczenia.
Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jedno jajko i wlewamy gorącą wodę z masłem. Ciasto zagniatamy dłońmi. Następnie przykrywamy je wilgotną ściereczką lub owijamy folią i pozostawiamy na około 30 minut, żeby odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy farsz do pierogów: twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, cukier i cukier waniliowy. Składniki mieszamy ze sobą.
Ciasto na pierogi dzielimy na cztery części. Każą z nich kolejno rozwałkowujemy na cienki placek o grubości około 2 mm. Za pomocą szklanki wycinamy okrągłe kształty. Na środek placuszków nakładamy solidną łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta dokładnie ze sobą zlepiamy, żeby nie rozkleiły się podczas gotowania.
W dużym garnku gotujemy wodę z solą i cukrem. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody, wyjmujemy po około 2 minutach od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Ugotowane pierogi wyciągamy przy użyciu łyżki cedzakowej, przekładamy do miski z zimną wodą, a następnie odcedzamy. Taki zabieg sprawi, że ugotowane pierogi nie posklejają się ze sobą.
Pierogi z serem podajemy polane masłem w towarzystwie śmietany z cukrem. Smacznego!