Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Składniki
Mąki przesiej na blat. Wymieszaj je z proszkiem i solą. Wlej roztrzepane jajko, 3/4 szkl. wody i olej. Wyrób elastyczne ciasto. Jeśli jest twarde, dolej odrobinę wody. Zawiń w ściereczkę i odłóż na 20 minut.
Wiśnie umyj i wydryluj. Pokrój na połówki. Wyłóż na sitko, by obciekły z nadmiaru soku. Ciasto odkrawaj po kawałku i wałkuj na grubość ok. 2 mm. Wykrój kółka szklanką lub miseczką.
Osączone wiśnie wymieszaj z cukrem, mąką, kardamonem. Owoce nałóż na krążki ciasta i sklej brzegi. Pierogi wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj ok. 4 minut. Masło rozpuść, wymieszaj z esencją i polej danie.
Z orzechami
Pokrojone wiśnie wymieszaj z drobno posiekanymi orzechami włoskimi i nerkowca.Źródło: Naj