Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi z ziemniaczanym farszem"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
45 min • Porcja 270 kcal • Koszt porcji 1 zł • Przepis na 6 porcji
Z mąki, oleju oraz ciepłej wody zagniatam gładkie elastyczne ciasto na pierogi.
Ziemniaki myję, obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Dodaję startą cebulę, sól do smaku, szczyptę pieprzu oraz całe jajko. Mieszam wszystko. Rozgrzewam olej na patelni, wykładam ziemniaki i smażę około 5-6 minut.
Ciasto wałkuję na duży placek, z którego wykrawam kółka na pierogi. Nakładam jeszcze ciepły farsz, zlepiam dokładnie brzegi.
Pierogi gotuję w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na powierzchnię, gotuję je jeszcze 3-4 minuty.Przed podaniem polewam tłuszczem i smażoną cebulką. Są bardzo smaczne po odsmażeniu.
Beata Szlendak z Końskowoli.Źródło: Kobieta i życie