Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pikantne żeberka z piekarnika"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Żeberka oczyść starannie, opłucz i włóż do garnka z wrzącą osoloną wody. Gotuj ok. 15 min. Po tym czasie wyjmij żeberka, osusz i poczekaj, aż wystygną.
Wymieszaj w misce przeciśnięty przez praskę lub obrany i drobno posiekany czosnek, posiekaną chilli, sos barbecue, miód oraz sos chili.
Przestudzone żeberka posmaruj z każdej strony przygotowaną marynatą. Umieść w misce, przykryj folią i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki.
Następnego dnia wyjmij żeberka z miski, w której się marynowały i przełóż je do do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Podlej małą ilością wody i wstaw do piekarnika.
Piecz żeberka w temperaturze 190 st. do miękkości (70-90 minut). Podczas pieczenia smaruj je od czasu do czasu pozostałą marynatą i, w razie potrzeby, podlewaj wodą. Podawaj z frytkami i dowolną surówką warzywną.
porcje, czas ok. 120 min; porcja – 550 kcal, cena 4,90 złŹródło: Świat kobiety