Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z tego przepisu ciasto na pizzę piekę już ok. 14 lat. Nic w nim nie zmieniłam od tamtej pory, ponieważ smakuje jak to z pizzerii :)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 243
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7975
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1408
Polecam.
Odsłon: 214
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 64
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 243
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7975
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1408
Polecam.
Odsłon: 214
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 64
Składniki
Z tej ilości składników wychodzi ok. 66 dkg ciasta. Wystarczy to na trzy blaty do pizzy, oczywiście jeśli używamy blaszki do pizzy jakie są ogólnie dostępne w sklepach, czyli ok. 28 cm średnicy
Zrobiłam zaczyn z drożdży, cukru i mąki i wody. Kiedy zaczyn już wyrósł połączyłam z pozostałą ilością mąki, solą i olejem. Wyrobiłam na gładką masę.
Ciasto wyłożyłam do wytłuszczonej foremki na pizzę. Posmarowałam sosem pomidorowym, na to wyłożyłam ser a dopiero na ser salami, pokrojone pieczarki , oliwki i kilka plastrów papryki. Wszystko oprószyłam bazylią i oregano. Piekłam w 200-220 stopniach.
Notatki: * to czy pizza już się upiekła stwierdzam po wyglądzie spodu. Po 15 - 20 minutach, jeśli zaobserwuję, że brzegi pizzy zaczynają się rumienić podnoszę widelcem kawałek spodu. Jeśli ma plamki złote lekko wpadające w brąz to znaczy, że ciasto już się upiekło.