Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pizza-zawijaniec"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 295
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 145
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 295
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 145
Składniki
90 min • Porcja 290 kcal • Koszt porcji 2,50 zł • Przepis na 6 porcji
Do mąki dodaję cukier, sól, olej i drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie. Mieszam i zagniatam sprężyste ciasto. Formuję z niego 4 kulki, odstawiam, by wyrosły.
Pieczarki kroję w paseczki, cebulę w kosteczkę. Na oleju podsmażam cebulę, wrzucam pieczarki. Duszę, aż odparuje woda, doprawiam solą i pieprzem, smażę jeszcze ok. 2 min. Mięsa i osączoną paprykę kroję w kosteczkę. Ser ścieram na tarce.
Kulki ciasta rozwałkowuję na cienkie placki. Każdy smaruję keczupem, układam pieczarki; na trzech plackach rozkładam – mięsa (na każdym inne), a na czwartym paprykę. Placki posypuję startym serem, polewam keczupem. Zwijam placki w rulony i układam je na blasze z pergaminem – jeden za drugim, tworząc ścisłą spiralę (ślimaka).
Dociskam je do siebie, smaruję rozkłóconym białkiem. Piekę w temp. 200°C ok. 45 min.
Pizzę kroję na porcje jak tort. Przed podaniem polewam keczupem. Jest bardzo sycąca. Zofia Bieniek-Pytlak ze StarachowicŹródło: Kobieta i życie