Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placki ziemniaczane z burgerami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 291
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 142
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4965
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 291
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 142
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4965
Składniki
Ziemniaki wyszoruj, obierz i zetrzyj na tarce o gru bych oczkach razem z cebulą. Dodaj 2 jajka, mąkę, sól, pieprz i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i usmaż z obu stron cienkie placki na złoto.
Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, solą i pieprzem. Uformuj niewielkie, okrągłe kotleciki i usmaż na rumiano na rozgrzanym oleju.
Połowę jogurtu wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem. Drugą część połącz z keczupem.
Na talerzu rozłóż umyte liście sałaty. Na nich umieść placek ziemniaczany i kotlet. Posmaruj sosem czosnkowym i keczupowym. Ułóż umyte i pokrojone w plasterki pomidory, ogórki i cebulę. Przykryj całość drugim plackiem.
Gotowe burgery podawaj na ciepło.
Czas przygotowania: 50 min . Ilość kalorii na 1 porcję: 400. Stopień trudności: średni.Źródło: Telemax