Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pomarańczowa tarta z masą śmietanową"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie wsyp cukier puder i cukier waniliowy. Dodaj żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Plackiem wylep spód i brzeg tortownicy wcześniej posmarowanej tłuszczem. Spód ponakłuwaj widelcem. Pomarańcze obierz, pokrój w plasterki. Część odłóż do dekoracji, resztę ułóż na cieście.
Śmietanę utrzyj z cukrem, proszkiem budyniowym i jajkami. Zalej tym owoce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C.
Piecz ok. 40 minut. Wystudź. Wierzch udekoruj odłożonymi plasterkami pomarańczy oraz drobnymi czerwonymi owocami.Źródło: Naj