Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Potrawka drobiowa z młodymi warzywami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 450
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 450
Składniki
Czas ok. 30 min; porcja – 270 kcal, cena 4,20 zł
Młode zielone szparagi oczyść, opłucz i pokrój na kawałki. Zblanszuj je krótko w osolonym wrzątku, osącz. Marchewki oczyść, pokrój w plasterki. Umyte dymki poszatkuj. Opłucz, oczyść z nasion i posiekaj chili.
Piersi kurczaka opłucz i osusz, pokrój w paseczki. Wrzuć je do miski, wymieszaj z mąką ziemniaczaną oraz curry w proszku. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju, włóż mięso, przesmaż z każdej strony na złoty kolor. Zdejmij z patelni, powstały podczas smażenia sos pozostaw.
Na tę samą patelnię włóż plasterki marchwi, dymkę i chili. Przesmaż razem. Z powrotem wrzuć mięso. Dodaj sos chili oraz sos sojowy. Podlej całość bulionem, doprowadź do wrzenia.
Na koniec na patelnię wrzuć szparagi. Całość jeszcze chwilę ogrzewaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj na świąteczny obiad.
Ponieważ główki szparagów są delikatniejsze od łodyg, warzywa gotuje się tak, by główki wystawały ponad wodę (ustaw je pionowo). Szparagi białe są dobre po 20 minutach, a zielone po 10-15 minutach. Młodziutkie wiosenne warzywa (zielone) wystarczy tylko zblanszować.Źródło: Świat kobiety