Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Przekładaniec ziemniaczany po słowacku"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22503
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 130
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22503
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 130
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 15 minut w posolonej wodzie. Grzyby rozmroź i osącz. Podgotowane ziemniaki odcedź, przestudź, potnij w plasterki. Grzyby pokrój na małe kawałki. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dołóż podgrzybki i smaż razem ok. 5 minut. Zdejmij z ognia.
Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej (na przemian) plasterki ziemniaków oraz podgrzybki. Każdą warstwę posyp solą, pieprzem oraz tymiankiem. Śmietanę utrzyj z bryndzą i jajkami. Posól oraz przypraw tymiankiem.
Rozsmaruj na wierzchu zapiekanki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. Piecz ok. godziny. Udekoruj listkami rukoli.Źródło: Tina