Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W moich propozycjach na blogu ryba jeszcze się nie pojawiała więc dziś na moim talerzu zawitał pieczony pstrąg. Delikatna ryba łączy się z cytryną i koperkiem w idealne danie, którego nie może ominąć żaden smakosz. Tak więc zapraszam na mojego pieczonego pstrąga
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Przygotowanie danie zaczynam od nazwijmy to farszu z cytryny jednak jest to moim zdaniem rodzaj marynaty, który nada naszemu pstrągowi wyjątkowego smaku. Cytrynę sparzymy i dokładnie szorujemy następnie kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na suchą ale rozgrzaną patelnie. Mocno przypiekamy z obu stron. W między czasie cebulę obieramy i kroimy w półplastry, dodajemy do cytryny na patelnie. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry. Całość podsmażamy 2-3 minuty. Następnie przekładamy do miski i zostawiamy do wystygnięcia.
Pęczek koperku drobno siekamy, pozostałe 2 ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Do miseczki wkładamy miękkie masło, koperek i czosnek. Następnie przyprawiamy solą do smaku i rozcieramy wszystko na jednolitą masę.
Na blachę wyłożoną pergaminem nalewamy niewielką ilość oliwy z oliwek ( rozcieramy ją ręką po całym pergaminie). Następnie układamy umytego i osuszonego pstrąga. Ryby nacinamy w poprzek robiąc małe kieszonki. W przygotowane kieszonki wkładamy masło roztarte z koperkiem a środek ryby faszerujemy cytryną z cebulą.
Tak przygotowane pstrągi wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 20 minut. Po tym czasie pieczony pstrąg jest gotowy do jedzenia. Smacznego!! Pamiętajcie tylko, aby nie jeść tej cytryny z cebulą ze środka ryby jest to jedynie farsz, który ma nadać naszemu pstrągowi smaku i aromatu