Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pstrąg w galarecie"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Sprawione ryby myjemy, osuszamy, nacieramy solą. Wszystkie jarzyny obieramy, płuczemy. Ryby, warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz wkładamy do rondla. Zalewamy taką ilością wody, żeby ryby i jarzyny były lekko przykryte. Gotujemy 25 minut na małym ogniu.
Delikatnie, łyżką cedzakową, wyjmujemy ryby, zdejmujemy z nich skórkę i układamy na półmiskach. Studzimy. Wywar przecedzamy.
Do litra podgrzanego wywaru dodajemy namoczoną w zimnej wodzie żelatynę, jeśli trzeba nieco solimy. Gdy wywar się zagotuje, odstawiamy do ostudzenia.
Pstrągi dekorujemy według uznania, np. natką pietruszki, groszkiem konserwowym, plasterkami cytryny, jajkami gotowanymi na twardo, małymi pomidorkami.
Zalewamy krzepnącą galaretą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.Źródło: Rewia