Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pulpety w zupie koperkowej"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
W garnku rozgrzej oliwę, wsyp cebulę i czosnek. Przypraw solą i pieprzem. Podsmaż, aż cebula będzie szklista. Wsyp pozostałe warzywa oraz kaszę jęczmienną. Wymieszaj i powoli dolewaj bulion. Gotuj na małym ogniu. Jak tylko kasza wchłonie płyn, wlej resztę bulionu i zagotuj.
Gdy kasza będzie miękka, dodaj posiekany koperek, natkę pietruszki i włóż pulpety. Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.
kroki do... pulpetów
Mięso umyj, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Przełóż do miseczki, dodaj bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę i jajko. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Mięso starannie wyrób. Zwilżonymi wodą dłońmi nabieraj małe porcje mięsnej masy (wielkości włoskiego orzecha). Uformuj klopsiki i ułóż na desce kuchennej. Oprósz je mąką.
W garnku zagotuj bulion. Dodaj uprzednio obraną i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę. Do wrzącego bulionu włóż pulpeciki. Gotuj około 15 minut. Następnie wyjmij je i odstaw w ciepłe miejsce.Źródło: Na żywo