Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pyszna galaretka z żurawiny"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4955
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2330
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4955
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2330
Składniki
Żurawinę przebierz, opłucz i odsącz. Dwie garście odłóż, resztę włóż do dużego garnka. Dodaj cukier i wodę. Gotuj tak długo, aż owoce się rozpadną (mieszaj od czasu do czasu). W małym garnku pogotuj kilka minut odłożone owoce z 2 łyżkami cukru.
Owoce z dużego garnka przetrzyj przez sito. Przełóż je do drugiego garnka i gotuj jeszcze 3 do 5 minut. Gorącą masę owocową przelej do wyparzonych słoików typu twist-off lub wek, na wierzch połóż po łyżce całych owoców i listku melisy, zamknij, ostudź.
Pasteryzuj w garnku z wodą, w temperaturze 90°C. Galaretkę podawaj do dziczyzny, drobiu, ciast i deserów.Źródło: Kobieta i życie