Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pyzy z mieloną wołowiną"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22492
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 110
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22492
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 110
Składniki
Wołowinę oczyść, gotuj 40 min. Dodaj obraną włoszczyznę. Gotuj razem jeszcze 20 minut. Cebulę obierz, pokrój, usmaż na łyżce oleju. Wymieszaj ze zmielonym w maszynce mięsem oraz warzywami, dopraw solą i pieprzem.
Ziemniaki obierz. Gotuj 20 minut, odcedź, przeciśnij przez praskę. Masę ziemniaczaną połącz z przesianą mąką i jajkiem, posól. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na części, formuj wałki o średnicy 3-5 cm. Pokrój je na kawałki, spłaszcz. Na powstałe placki nakładaj nadzienie i formuj kule.
Gotuj pyzy w osolonym wrzątku ok. 10 minut od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Polej rozgrzanym masłem, posyp natką.
czas ok. 90 min; porcja – 390 kcal, cena 3,40 złŹródło: Świat kobiety