Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pyzy ziemniaczane z jagodami i serem"
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 972
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 461
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 972
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 461
Składniki
porcji, czas ok. 65 min; porcja – 430 kcal, cena 1,50 zł.
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Opłucz, włóż do garnka. Gotuj w mundurkach, z dodatkiem szczypty soli, około 20 minut. Odcedź, pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie obierz ze skórki. Przepuść przez praskę do ziemniaków lub zmiel w maszynce.
Z ziemniaków, mąki pszennej i ziemniaczanej, jajek, szczypty soli i szczypty cukru zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na grubość około 1/2 cm, w razie potrzeby podsypując mąką. Szklanką wykrawaj duże kółka.
Jagody opłucz, osusz. Na każdym kółku ułóż porcję owoców, sklej ciasto na kształt pieroga, a następnie uformuj z niego w dłoniach okrągłą pyzę.
Pyzy wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj 2 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową. Posyp serem, cukrem i cynamonem. Podawaj z masłem.
Na pyzy, knedle lub kopytka najlepsze są mączyste odmiany ziemniaków. Jeśli nie wiesz, czy kupiłaś dobrą odmianę, wykonaj prosty test. Potrzyj przekrojone połówki ziemniaka. Jeśli zaczną się kleić, to znak, że się nadają.
. Ziemniaki na pyzy najlepiej ugotować poprzedniego dnia.Źródło: Świat kobiety