Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Racuchy z jabłkiem i dżemem"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Składniki
Wymieszaj jajko z kefirem, 1 łyżką cukru pudru i szczyptą soli. Potem stopniowo dodawaj mąkę i sodę. Ciasto powinno być gładkie.
Gotowe ciasto odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki. Potem skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Łyżką nakładaj ciasto, formując racuchy. Na wierzch każdego z nich ułóż plasterki jabłek.
Racuchy smaż najpierw z jednej strony, po czym delikatnie przełóż na drugą (uważaj przy tym, żeby nie spadły jabłka).
Danie podawaj na ciepło z dodatkiem łyżki śmietany oraz łyżeczki dżemu malinowego. Na koniec posyp racuchy odrobiną cynamonu z dodatkiem cukru pudru.Źródło: Tele Tydzień