Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z mielonego indyka jest – w porównaniu z taką samą z wieprzowiny – bardzo delikatna, ale nie mniej pełna smaku. Wbrew utartej opinii pieczone mięso z indyka wcale nie jest suche. Nie należy jedynie rozkrawać rolady tuż po upieczeniu – raczej przykryć ją kawałkiem folii aluminiowej i pozostawić tak do wystudzenia.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 483
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1585
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 483
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1585
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Opłucz pieczarki i pokrój w kostkę. Obierz i posiekaj drobno cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj także natkę pietruszki.
Zeszklij cebulę na niewielkiej ilości masła klarowanego. Zdejmij połowę cebuli z patelni i odłóż do wystudzenia. Dodaj na patelnię pieczarki. Smaż, aż odparuje z nich woda. Pod koniec dopraw zawartość patelni solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj także natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. Smaż jeszcze przez chwilę i odstaw do wystudzenia.
Zmiel mięso z indyka w maszynce do mięsa przez sitko o średnich oczkach. Do mięsa wbij jajko, dodaj bułkę tartą, przestudzoną cebulę i zioła prowansalskie. Wyrób dłonią. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Rozłóż na blacie folię spożywczą. Wyłóż na nią mięso i uformuj prostokąt o grubości około 1,5 cm. Rozprowadź na mięsie farsz z pieczarek, pozostawiają wolny margines wzdłuż jednego z długich boków prostokąta. Wspomagając się folią spożywczą, zwiń mięso w roladę – do boku z wolnym marginesem.
Zdejmij z rolady folię i ostrożnie przełóż mięso do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 50-60 minut.