Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada z mielonego mięsa"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Składniki
Papryki oraz cebulę oczyść, opłucz i osusz. Pokrój w kostkę. W ten sam sposób przygotuj cukinię. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i pokrój drobno.
Boczek pokrój w kosteczkę, oczyszczone pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć boczek, a gdy się wytopi, dodaj pieczarki. Smaż, mieszając, 2-3 minuty. Wrzuć paprykę, cebulę i cukinię. Smaż razem kilka minut. Odstaw do ostygnięcia.
W misce ułóż pokruszone tosty, zalej je mlekiem, poczekaj, aż namiękną. Dodaj mielone mięso (najlepiej wołowo-wieprzowe), wymieszaj całość na gładką masę, dopraw ją solą oraz pieprzem.
Na desce ułóż kawałek pergaminu. Rozsmaruj na nim 2/3 masy mięsnej. Resztę mięsa wymieszaj z wystudzonymi warzywami. Nałóż na rozłożone wcześniej mięso. Za pomocą pergaminu zwiń całość w roladę.
Roladę przełóż do naczynia do zapiekania, usuń pergamin. Mięso delikatnie wygładź zwilżoną dłonią. Do naczynia wlej 200 ml wody. Piecz ok. 50 min w 180 st.Źródło: Świat kobiety