Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada z polędwiczki z nadzieniem drobiowo-żurawinowym"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Polędwiczkę myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Rozcinam ją na jak największy prostokątny płat, lekko rozbijam tłuczkiem. Mięso posypuję z obu stron solą, pieprzem i majerankiem, nacieram obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiam w chłodne miejsce na 30 minut. W tym czasie przygotowuję farsz: mięso mielone mieszam z jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki i żurawiną. Dodaję posiekaną cebulę, przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszam.
Farsz rozsmarowuję na po- lędwicy. Zwijam, formując roladę i ciasno związuję. Roladę krótko obsmażam z obu stron na rozgrzanym oleju. Przekładam do naczynia żaroodpornego i polewam tłuszczem ze smażenia. Piekę pod przykryciem ok. 50 minut (kilka razy polewam ją sosem, który się wytworzył). Pod koniec pieczenia odkrywam, aby mięso ładnie się zrumieniło. Podaję np. z ryżem i ulubionymi warzywami.Źródło: Tina