Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rolady drobiowe Z nadzieniem orzechowym"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 23
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 650
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 23
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 650
Składniki
100 ml białego wina
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 80 minut
Tuszkę kurczaka opłukać, osuszyć. Ostrym nożem odjąć od kości, przecinając piersi wzdłuż obok kości i ostrożnie odcinając mięso. Następnie odjąć od kości udka, aby powstał jak największy płat. Mięso osuszyć serwetką, lekko je rozbić, oprószyć solą oraz pieprzem.
Bagietkę pokroić w kostkę i namoczyć ją w mleku. Orzechy włoskie posiekać. Natkę pietruszki posiekać. Białka ubić. Do miski z namoczoną bułką dołożyć żółtka i pianę z białek, orzechy, natkę pietruszki i szczyptę tymianku. Ewentualnie doprawić solą.
Wymieszać z 50 g miękkiego masła. Nadzienie rozsmarować na płacie mięsa i ostrożnie zrolować. Przewiązać sznurkiem i ułożyć w brytfannie. Do formy włożyć resztę masła. Roladę posmarować miodem, podlać białym winem i małą ilością wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec do miękkości.
Podczas pieczenia podlewać roladę sosem miodowym, aby miała złocistą skórkę. Gotową pokroić w plastry, udekorować natką pietruszki.Źródło: Życie na gorąco