Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolki z lasagne zapiekane z sosem"
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20242
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 154
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2143
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2727
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20242
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 154
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2143
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2727
Składniki
Cebulę oraz czosnek obierz, opłucz pod bieżącą zimną wodą i drobniutko posiekaj. Pomidory umyj, pokrój na połówki (lub ćwiartki), zetrzyj na tarce o dużych oczkach w taki sposób, aby została tylko skórka. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę oraz czosnek. Dołóż starte pomidory. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotuj ok. 10 minut na małym ogniu.
Umyte i oczyszczone z ziarenek papryki pokrój w drobną kostkę. Zioła opłucz, osusz, drobno posiekaj. Ser ricotta wymieszaj z ziołami oraz papryką, dopraw solą i pieprzem. Cukinię oraz marchewkę dokładnie umyj, pokrój wzdłuż w cienkie plastry (o zbliżonej szerokości). Marchewkę sparz we wrzącej wodzie. Zrób roladki. Piecz ok. 25 minut w temp. 180oC. Na koniec roladki udekoruj ziołami.
Jak zrobić roladki
Płaty lasagne gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez 5-6 minut, po czym włóż je do zimnej wody. Plastry ciasta połóż na desce, aby trochę ociekły z wody, każdy płat przekrój na dwa mniejsze.
Na nieco osuszone lasagne ułóż cienkie plasterki cukinii i marchewki. Następnie dodaj odrobinę doprawionego do smaku sera ricotta, lekko rozsmaruj, po czym zwiń w niezbyt ścisły rulon.
Do formy wlej połowę sosu pomidorowego, a następnie włóż rolki lasagne. Pomiędzy roladki wylej resztę sosu. Posyp startym serem żółtym i wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika.Źródło: Na żywo