Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne danie kuchni hiszpañskiej, arroz con bogavante. Jest niesamowicie wyrazisty w smaku. polecam spróbowac.
Duza gleboka patelnia, naczynie kamionkowe lub paellera.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Składniki
Homara dzielimy na niewielkie kawalki. Podsmazamy kilka minut na dobrze rozgrzanej oliwie w plaskim naczyniu lub na glebokiej patelni. Wyjmujemy i zachowujemy na pozniej. Na tej samej oliwie szklimy pokrojona w drobniutka kostke cebule, czosnek i papryke. Pomidora scieramy na tarce lub blendujemy i dodajemy do cebuli z czosnkiem, przesmazamy ok minuty. Dodajemy lyzeczke slodkiej papryki. Wsypujemy ryz (ok 100g na osobe, moja hiszpanska szefowa liczyla to na garscie: dwie na osobe, trzy na osoby ktore lubia duzo jesc). Przesmazamy ok 2 minut i zalewamy woda lub bulionem w proprcji 4 czesci wody na czesc ryzu. Dodajemy homara i gotujemy do miekkosci ryzu, czylo ok. 20 minut. Smacznego.