Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Schab z czerwoną papryką i boczkiem"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Składniki
ok. 80 minut • Porcja 415 kcal • Koszt porcji ok. 4,90 zł • Przepis dla 4 osób
Schab oczyść, umyj, osusz i rozetnij wzdłuż na płat. Równo rozbij przez folię spożywczą, oprósz solą i pieprzem.
Papryki umyj, oczyść i pokrój w paski. Obraną cebulę i połowę boczku pokrój w kostkę. Podsmaż razem na oleju, nie rumieniąc. Następnie dodaj przecier, dopraw solą i pieprzem. Jeśli przecier jest bardzo kwaśny, wsyp trochę cukru, odstaw do przestudzenia. Dołóż pokrojoną wcześniej paprykę i wymieszaj.
Na przygotowanym płacie schabu rozłóż pozostały boczek, rozsmaruj na nim mieszankę pomidorowo-paprykową. Zwiń mięso w roladę i ściśle obwiąż nicią spożywczą.
Jeśli zostało ci trochę mieszanki, rozłóż ją na dnie brytfanki i na niej połóż roladę. Schab nasmaruj olejem i wstaw brytfankę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 50 minut.
Podczas pieczenia kilkakrotnie obracaj roladę. Na 10 minut przed końcem posmaruj roladę keczupem i dopiecz.
Upieczoną roladę pokrój w plastry. Podawaj z makaronem lub ryżem ugotowanym na sypko.Źródło: Kobieta i życie