Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Beluga jest jedną z odmian soczewicy– rośliny z rodziny bobowatych.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Rzadko spotykana na polskich stołach Beluga jest jedną z odmian soczewicy. Zawiera sporo białka (66 g/100 g), węglowodanów powyżej 50 g/100 g. Sole mineralne, kwas foliowy i błonnik wiodą prym. Jest źródłem fosforu, skrobi, wapnia i żelaza. Co ważniejsze (tym bardziej dla nas), ziarna soczewicy Beluga mają niski indeks glikemiczny. Są jednak bardzo kaloryczne, gdyż w 100 g znajduje się ponad 300 kcal. Znajdujący się błonnik, obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Polecamy osobom zmagającym się z anemią.