Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym roku na świąteczny stół postanowiłam przygotować coś zupełnie nowego. Prosta, postna potrawa czyli czarna soczewica w towarzystwie grzybów i serka mascarpone jest naprawdę przepyszna! Z pewnością zagości u mnie jeszcze nie raz. Może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do dań głównych. Gorąco polecam Wam to połączenie! Życzę Wam wesołych i smacznych Świąt! :)
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 443
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13052
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 98
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 443
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13052
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 98
Składniki
Suszone grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je przez około 15 minut w bulionie warzywnym wraz z wodą, w której moczyły się grzyby oraz listkiem laurowym.
Soczewicę płuczemy i gotujemy przez około 45 minut (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody). Solimy dopiero pod koniec gotowania.
Pokrojone cebule szklimy na oleju, dodajemy ugotowane grzyby i chwilę wszystko przesmażamy.
Do odcedzonej soczewicy dodajemy cebulkę z grzybami oraz serek mascarpone wymieszany z wywarem grzybowym. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i przyprawą garam masala, zagotowujemy i gotowe! * Dla smaku do dania możemy dodać także łyżkę syropu klonowego. Danie świetnie smakuje z dodatkiem pestek dyni i świeżą zieleniną. Życzę smacznego! :)