Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Śródziemnomorska jarska patelnia"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4514
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 852
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4514
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 852
Składniki
Marchewki oczyść, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 2-3 minuty. Wyjmij, osącz, pokrój w kostkę lub grubsze półplasterki.
Kuskus wsyp do mi- ski, zalej wrzątkiem. Woda powinna sięgać centymetr powyżej powierzchni kaszki. Dodaj sporą szczyptę soli oraz masło, wymieszaj starannie widelcem. Odstaw do napęcznienia.
Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do kaszy, wymieszaj. Obierz i poszatkuj cebule. Cukinię wyszoruj, pozostaw ze skórką, pokrój na kawałki. Paprykę umyj, pozbaw nasion. Miąższ pokrój w dużą kostkę.
Pomidory umyj, po- krój na ćwiartki lub ósemki. Jeśli chcesz, możesz je wcześniej sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, przesmaż na złoty kolor. Dodaj zblanszowaną marchewkę, cukinię i paprykę. Smaż, mieszając, 5 minut. Kus kus przemieszaj widelcem, wsyp na patelnię. Dodaj pomidory. Ogrzewaj chwilę, mieszając. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Udekoruj bazylią.
porcje, czas ok. 35 min; porcja – 260 kcal, cena 2,50 zł.Źródło: Świat kobiety