Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szaszłyk drobiowy"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 295
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 147
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 295
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 147
Składniki
Mięso kurczaka umyj, starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, a następnie pokrój w dużą kostkę.
Cebule obierz, op łucz. Pokrój w ósemki. Opłucz strąk papryki, przekrój go na pół, usuń gniazdo nasienne. Paprykowy miąższ pokrój na większe kawałki.
Przygotuj 6 patyczów do szaszłyków, zmocz je w zimnej wodzie. Nabijaj na patyczki na przemian kawałki kurczaka, cebulę oraz pokrojoną paprykę. Ułóż szaszłyki na talerzu, posyp przyprawą do kebaba, lekko skrop całość olejem.
Przygotowane szaszłyki ułóż na grillu i piecz z dwóch stron, często obracając, 15-20 minut. Możesz także upiec je w piekarniku.
Sos pomidorowy wy mieszaj z keczupem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i chili w proszku. Przełóż do miseczki. Opłucz i osusz na papierowym ręczniku kilka gałązek koperku. Posiekaj go. Posyp szaszłyki. Podawaj z sosem.
porcji, czas ok. 40 min; porcja – 270 kcal, cena 2,20 zł.Źródło: Świat kobiety