Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś kolejny szybki przepis dla zapracowanych - piersi z kurczaka w aromaycznym białym sosie parmezanowo-czosnkowo-bekonowym.
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 76
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 40
Polecam.
Odsłon: 369
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3639
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 76
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 40
Polecam.
Odsłon: 369
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3639
Składniki
Zaczynamy od przygotowania mięsa. Piersi oczyszczamy z błonek i tłuszczyku. Obsypujemy solą i pieprzem i wcieramy ząbek czosnku przepuszczony przez praskę. Rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy je z obu stron na złoto. Przekładamy na talerzyk.
Na patelni na oliwie, na której obsmażaliśmy kurczaka podsmażamy następnie 3 drobno pokrojone ząbki czosnku i pieczarki pokrojone w półplasterki. Obsmażamy wszystko na złoto. Na koniec dodajemy drobno pokrojone kawałki boczku. Podlewamy wszystko śmietaną i gotujemy przez kilka chwil na wolnym ogniu.
Zawartość patelni przekładamy do większego garnka lub rondelka i dodajemy obsmażonego wcześniej kurczaka. Dodajemy też parmezan, 2 łyżki białego wina i doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby.
Gotujemy pod przykryciem ok. 20-25 minut mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki, parmezanem i kilkoma płatkami suszonej papryki chili. Podajemy np. z ryżem lub kawałkami bagietki.