Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta śliwkowa z kratką"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1592
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 77
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 165
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 386
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 110
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1592
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 77
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 165
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 386
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 110
Składniki
Do miski przesiej mąkę, dodaj bułkę tartą, migdały lub orzechy, cynamon, gałkę muszkatołową, mielone goździki, wymieszaj. Do drugiej miski włóż masło, utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania stopniowo dosypuj cukier.
Następnie dodaj jajko oraz skórkę otartą z cytryny. Na koniec wsyp suche , zmiksuj na gładką masę. Ciasto podziel na dwie części, każdą owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Śliwki pokrój na kawałki. Włóż do miski, wsyp mąkę ziemniaczaną oraz cukier, wymieszaj. Tortownicę posmaruj masłem. Pierwszy kawałek schłodzonego ciasta rozwałkuj i wylep nim dno oraz boki formy. Na to wyłóż śliwki i skrop je sokiem z cytryny.
Drugi kawałek ciasta rozwałkuj i wytnij z niego paski. Ułóż je na wierzchu śliwek tworząc kratkę. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 30-35 minut w temp. 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 410 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie