Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z mielonym mięsem"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 288
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4951
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2328
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 288
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4951
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2328
Składniki
Zagnieść kruche ciasto z mąki, żółtka, masła, dodać sól i łyżkę wody. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i odłożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciastem wylepić dno i boki małej tortownicy, posmarowanej łyżką oleju. Ponakłuwać widelcem. Podpiekać na złoto przez 15 min w temp. 190°C.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać mięso, przesmażyć, przykryć, dusić 20 min. Doprawić solą i pieprzem. Przestudzić, wymieszać z surowym jajkiem.
Farsz wyłożyć na podpieczony spód. Posypać pokrojonym w kostkę oscypkiem i liśćmi szpinaku.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 min. Najlepsze na gorąco, ale na zimno też dobre.
Aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas podpiekania, przykryj je papierem do pieczenia i przysyp suchą fasolą. Potem usuń ją wraz z papierem.
ok. 55 minut plus chłodzenieŹródło: Twoje Imperium