Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z młodą marchwią"
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 23
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23692
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20263
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 23
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23692
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20263
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier i sól do smaku, 1 jajko i masło pokrojone w kawałki. Szybko zagnieść ciasto, cienko je rozwałkować. Formę do tarty natłuścić, oprószyć mąką i wylepić ciastem, dobrze je dociskając do spodu i brzegów formy. Placek gęsto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 45 minut. Marchewki obrać, gotować 10 minut w lekko posolonej wodzie. Kwaśną śmietanę wymieszać z pozostałymi jajkami. Dodać śmietanę kremówkę, natkę i koperek. Przyprawić na pikantnie solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Spód z ciasta posypać tartą bułką i ułożyć na nim marchewki, formując rozetę. Zalać sosem śmietanowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 45-50 minut. Szczypiorek posiekać (część źdźbeł odłożyć). Gotową tartę posypać posiekanym szczypiorkiem i udekorować całymi źdźbłami. Pokroić w trójkąty.
Czas przygotowania: około 105 minutŹródło: Życie na gorąco