Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki sposób na lekkie danie nadające się zarówno na obiad jak i na kolację.
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 33
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 289
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1255
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 33
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 289
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1255
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Składniki
Zagniatamy ciasto: w misce mieszamy mąkę, szczyptę soli, olej i żółtko. Dodajemy kilka łyżek zimnej wody, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Wylepiamy formę ciastem i chłodzimy w lodówce. Przygotowujemy farsz: pory kroimy na plastry, paprykę w grubą kostkę lub paski, szynkę w paski. Całość chwilę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Jajka należy rozkłócić widelcem i wymieszać ze śmietaną, po czym przyprawiamy ulubionymi przyprawami/ziołami. Ciasto wyłożone na formę wyjmujemy z lodówki i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni). Spód podpiekamy 10 minut. Następnie wykładamy podsmażone warzywa i zalewamy jajkami wymieszanymi ze śmietaną. Tak przygotowaną całość pieczemy jeszcze około 30 do 40 minut.