Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tatar na plackach ziemniaczanych"
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 267
To chyba najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe z serem. Można je...
Odsłon: 223
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 544
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 267
To chyba najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe z serem. Można je...
Odsłon: 223
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 544
Składniki
ok. 50 minut
Dobrze namoczone wcześniej śledzie osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Szalotki obrać, razem z koperkiem i korniszonami posiekać. Z jabłka wyciąć gniazdo nasienne, miąższ (razem ze skórką) pokroić w kosteczkę. Wszystkie rozdrobnione wymieszać w salaterce. Polać olejem i sokiem z cytryny. Posypać solą, pieprzem oraz cukrem. Wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut.
W tym czasie ziemniaki obrać, umyć, grubo zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, drobniutko posiekać i wymieszać z ziemniakami. Wbić jajko, wsypać mąkę, wymieszać masę. Na patelni porcjami rozgrzewać klarowane masło. Nakładać łyżką masę ziemniaczaną, formując cienkie placki. Smażyć je na złoty kolor z obu stron.
Na talerze kłaść po cztery placki ziemniaczane i porcję śledziowego tatara. Danie udekorować koperkiem, cytrynową skórką i plasterkami cytryny.Źródło: Życie na gorąco