Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Terrina ryżowa z kurkami"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 518
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 271
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 518
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 271
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 45 minut
Czosnek obrać, przecis nąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Podsmażyć na nim czosnek i pieczarki. Oprószyć pieprzem i solą. Dodać ryż i nitki szafranu. Zalać winem i 750 ml bulionu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień. Gotować jeszcze 10 minut.
Kurki oczyścić. Cebulę obrać, posiekać. Zioła opłukać, oderwać igiełki rozmarynu od gałązek. Natkę pietruszki i bazylię posiekać.
Na drugiej patelni rozgrzać resztę masła, podsmażyć na nim cebulę i kurki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z ziołami. Dodać do ryżu z pieczarkami, wlać resztę bulionu, gotować 10 minut.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Ryż zdjąć z ognia. Dodać do niego śmietanę i starty parmezan. W ciepłej masie ryżowej rozpuścić spęczniałą żelatynę. Doprawić do smaku.
Formę 35 x 20 cm wyłożyć przezroczystą folią. Na spodzie rozsmarować masę ryżową. Wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem terrinę pokroić na kwadratowe porcje i udekorować świeżymi ziołami.Źródło: Życie na gorąco