Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort naleśnikowy"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 561
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 75
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 55
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 561
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 75
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 55
Składniki
Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj szczyptę soli. Wbij jajko, dodaj żółtko, mleko oraz wodę. Mieszaj mikserem aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wylej na nią niewielką porcję ciasta i, obracając patelnią, rozprowadź równomiernie na niej ciasto. Smaż cieniutkie naleśniki na złoty kolor z obu stron.
Szpinak włóż na 2-3 min do osolonego wrzątku, odcedź, osącz, grubo posiekaj. Dymki pokrój na kawałeczki, zeszklij na patelni, na łyżce oleju.
Szpinak wymieszaj z dymką, pokrojoną w kostkę fetą i suszonymi pomidorami oraz jaj kami. Przypraw nadzienie roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Naleśniki przełóż przygotowanym nadzieniem. Wierzch tortu naleśnikowego posyp żółtym serem i orzechami. Tort przenieś na przykrytą papierem do pieczenia blachę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Zapiekaj 20-30 minut.
<strong>: 60 minut Porcja: 395 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie