Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort z mięsem i jajkami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Do rondelka wlej mleko oraz wodę, dodaj smalec, zagotuj. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, wymieszaj. Zalej gorącym płynem, szybko wymieszaj łyżką.
Gdy całość nieco przestygnie, przełóż na stolnicę lub blat i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odłóż na 20-30 minut.
Pierś z kurczaka oraz szynkę lub łopatkę pokrój w niezbyt dużą kostkę. Przełóż do miski, dodaj mielone mięso, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę.
Tortownicę posmaruj olejem i wysyp bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkuj na kształt koła. Wyłóż nim spód oraz boki formy. Włóż połowę masy mięsnej, na niej ułóż ugotowane jajka a potem pozostałe mięso.
Przykryj drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta, dociskając mocno brzegi. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem wymieszanym z mlekiem. W kilku miejscach ostrym nożem zrób małe nacięcia. Piecz 90 minut w temperaturze 180°C.
120 minut. Porcja: 640 kilokalorii.
Jako nadzienia możesz użyć samego mięsa mielonego z dodatkiem przesmażonych pieczarek.Źródło: Świat i Ludzie