Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tuńczyk w cytrynach"
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 96
Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...
Odsłon: 4772
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 96
Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...
Odsłon: 4772
Składniki
Jajka włóż do garnka i zalej taką ilością wody, aby je zakryła. Od momentu wrzenia wody, gotuj je ok. 8 minut. Następnie przelej je zimną wodą, ostudź i zdejmij skorupki.
Cytryny wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem. Przekrój na pół, z każdej połówki zetnij końcówkę, by łatwiej było ją postawić. Z połówek wydrąż miąższ (odłóż go do miseczki) i usuń błonki. Szczypior umyj pod bieżącą wodą, osusz, posiekaj. Ogórek obierz, pokrój w drobną kostkę.
Do kubeczka włóż jogurt oraz majonez, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj. Jajka drobno posiekaj. Tuńczyka odcedź z zalewy, rozdrobnij. Przełóż do miski, dodaj posiekane jajka, szczypior, ogórek, 1-2 łyżeczki miąższu z cytryny oraz sos jogurtowo-majonezowy, wymieszaj.
Dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Nałóż do wydrążonych cytryn. Udekoruj kaparowymi jabłuszkami. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj ze świeżym pieczywem lub bagietką.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut, porcja: 180 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie