Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Udka kurczaka smażone na sposób azjatycki z ziarenkami sezamu"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Mięso opłucz, osusz i skrop sosem sojowym. Odłóż na bok. Kaszę opłucz pod bieżącą wodą, dobrze osącz. Wsyp do wrzącej, posolonej wody. Gotuj 10–15 minut.
Kiedy kasza będzie miękka, odcedź ją i osącz na sitku. Zioła opłucz, natkę posiekaj, a od gałązek trybuli oderwij listki.
Sok cytrynowy dobrze wymieszaj z 4 łyżkami oleju. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz sporą szczyptą cukru. Pęczak wymieszaj z posiekaną natką oraz listkami trybuli. Odstaw na godzinę. Krótko przed podaniem pęczak jeszcze raz przypraw do smaku.
Na patelni mocno rozgrzej pozostały olej. Włóż podudzia. Smaż je ok. 15 minut. Często obracaj, aby zrumieniły się ładnie ze wszystkich stron. Tłuszcz ze smażenia wymieszaj z miodem. Posmaruj tym mięso. Posyp je sezamem. Podudzia w sezamie serwuj z przygotowaną wcześniej kaszą. Danie udekoruj plasterkami pomidorów, cząstkami cytryny oraz gałązkami trybuli.Źródło: Naj