Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Udka w żurawinie"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Udka kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz. Do miski wyciśnij sok z jednej sparzonej cytryny. Dodaj brązowy cukier, curry, kumin i 4 łyżki oleju. Wsyp łyżkę posiekanych ziół (np, tymianku).
marynaty połącz. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Włóż udka, wymieszaj starannie. Odstaw mięso do lodówki na kilka godzin, a najlepiej do następnego dnia.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Udka wyjmij z marynaty, lekko osusz. Włóż na rozgrzany tłuszcz i szybko obsmaż. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 40 min w 180 st.
Szalotki obierz, pokrój. Wrzuć na patelnię, na której smażyłaś kurczaka. Przesmaż na złoty kolor. Dodaj żurawinę ze słoika oraz resztę marynaty. Na koniec do ciepłego sosu dodaj masło.
Drugą cytrynę sparz, pokrój w plastry. Obsmaż na suchej patelni. Udka rozłóż na talerze, dekoruj cytryną. Podawaj z sosem żurawinowym.Źródło: Świat kobiety