Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Warzywne placuszki"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4744
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 872
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4744
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 872
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Burak obierz ze skóry i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cukinię umyj, osusz papierowym ręcznikiem a następnie razem ze skórą zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Przełóż na sito, oprósz solą. Odstaw na ok. 10 min. Cebule obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę.
Do miski włóż ziemniaki, burak, cebulę oraz odciśniętą z nadmiaru płynu cukinię. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka oraz mąkę, wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną natkę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem, wymieszaj łyżką. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodaj trochę więcej mąki. Gdyby było zbyt gęste, można dolać trochę mleka.
Na patelnię wlej olej. Łyżką nabieraj porcje ciasta i wkładaj na mocno rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu ułóż placuszki na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło lub zimno z dipem jogurtowo-czosnkowym lub gęstą śmietaną.
Aby zrobić placuszki w wersji bezglutenowej, zamiast mąki pszennej użyj ziemniaczanej lub gryczanej.
40 minut. Porcja: 270 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie