Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według nas znakomitym pomysłem jest zaserwowanie jej w towarzystwie zeszklonej na maśle cebuli i z kawałkami podsmażonych jabłek. Pamiętaj, by przed usmażeniem wątróbki pozbyć się wszelkich błonek. Następnie każdy z kawałków dokładnie obtocz w mace, dzięki temu tłuszcz nie będzie pryskał. Wątróbkę koniecznie smaż pod przykryciem, do przewrócenia jej na drugą stronę nie używaj widelca, sięgnij po drewnianą łyżkę.
Polecam.
Odsłon: 301
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 103
Polecam.
Odsłon: 301
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 103
Składniki
Jabłka umyj, obierz, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w grubsze plastry.
Cebule posiekaj w piórka.
Wątróbki umyj, osusz i pozbądź się z nich ewentualnych błonek. Każdą z wątróbek obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i podsmaż jabłka. Gdy się zarumienią, przełóż na talerz.
Dodaj kolejną łyżkę masła na patelnię i zeszklij cebulę. Następnie dodaj wątróbkę.
Najpierw zarumień ją z jednej strony, po około 4 minutach przewróć na drugą.
Gdy będzie gotowa, oprósz ją solą i pieprzem.
Do wątróbki z cebulką dodaj jabłka. Całość delikatnie wymieszaj i przełóż do miski.
Podawaj od razu po przygotowaniu.