Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wątróbka z jabłkami"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4448
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 847
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4448
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 847
Składniki
Wątróbki wymocz, oczyść, ew. pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka rozetnij, usuń gniazda nasienne. Miąższ jabłek wraz ze skórką potnij na cienkie cząstki. Pory oczyść z wierzchnich liści, potnij w plasterki.
Wątróbki oprósz mąką. Olej rozgrzej, włóż wątróbkę, smaż 2 minuty. Oprósz solą i pieprzem. Dodaj jabłka oraz pory. Podlej sokiem. Duś 5–7 minut. Danie przypraw do smaku. Podziel na porcje. Podawaj ze śmietaną. Udekoruj majerankiem.
Pamiętaj, aby wątróbkę solić dopiero po usmażeniu. Posolona wcześniej zrobi się twarda!
Potrawa będzie wyrazistsza w smaku, jeśli przyprawisz ją dodatkowo mielonymi goździkami oraz startym imbirem.
Usmażona wątróbka wspaniale smakuje także z duszoną czerwoną cebulą doprawioną octem balsamicznym.
Sekrety idealnego dania
Wątróbka będzie bardzo delikatna i bez gorzkawego posmaku, jeśli przed smażeniem wymoczysz ją w mleku przez godzinę.
Wątróbki dokładnie oczyść z błonek i potnij na kawałki jednakowej wielkości, wtedy wszystkie usmażą się równomiernie.Źródło: Naj