Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia węgierska kojarzy się z bogatymi, rozgrzewającymi, pełnymi kolorowych warzyw i mięsa potrawami. Taki też jest ten węgierski bogracz. Spróbuj tego wykwintnego dania z ziemniakami i marchewką, pachnącego wędzoną papryką i czosnkiem. Największym atutem tego dania jest miękkość mięsa, do którego zjedzenia nawet nie potrzebujesz noża.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20532
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10077
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 178
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20532
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10077
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 178
Składniki
Opłucz i pokrój mięso na mniejsze kawałki. W dużym garnku rozpuść tłuszcz i partiami obsmażaj mięso ze wszystkich stron. Po czym przełóż na talerz. Do tego samego garnka wrzuć obraną i posiekaną cebulę, po chwili dorzuć papryki w proszku i podsmażaj, stale mieszając, by całość się nie przypaliła.
Gdy przyprawy zaczną pachnieć, dorzuć posiekany czosnek oraz obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj sos około 30 minut, po tym czasie wyłącz palnik i zmiel zawartość garnka blenderem, aby powstał gładki sos. Do sosu dodaj liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, oregano, obrane i pokrojone marchewki oraz ziemniaki, a także podsmażoną wołowinę i wszystko zalej bulionem. Gotuj bogracz około 40 minut do miękkości mięsa i warzyw.
Gotowe danie udekoruj świeżą zieleniną i podawaj z ryżem lub świeżym pieczywem.