Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wołowina w sosie cydrowym"
mała odmiana dla pulpetów w sosie pomidorowym, smakowały pysznie
Odsłon: 56
mała odmiana dla pulpetów w sosie pomidorowym, smakowały pysznie
Odsłon: 56
Składniki
Umyć 2 jabłka, nie obierać, pozbawić pestek, pokroić w cienkie cząstki. Plastry wołowiny posolić, posmarować chrzanem. Na każdym położyć plasterek szynki i kilka cząstek jabłka. Razem ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami. Cebule obrać, posiekać.
Na patelni rozgrzać smalec i zrumienić na nim zrazy ze wszystkich stron. Dodać cebulę. Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć chwilę na dużym płomieniu. Potem podlać cydrem i bulionem. Dodać cynamon i goździk. Dusić godzinę pod przykryciem – na małym płomieniu.
Ziemniaczane kuleczki rozłożyć na blasze, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 20-25 minut, aż się ładnie zrumienią. Kalafior podzielić na różyczki, gotować 10 minut w posolonej wodzie.
Ostatnie jabłko umyć, nie obierać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny i zrumienić na rozgrzanym maśle. Odsączone różyczki kalafiora dodać do jabłka i krótko razem podsmażyć.
Gotowe zrazy zdjąć z patelni. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. Przyprawić szczyptą cukru, pieprzem i solą. Wyjąć cynamon i goździk. Zrazy znów włożyć na patelnię i mocno podgrzać w sosie.
Serwować polane sosem z dodatkiem kuleczek ziemniaczanych i jabłka zrumienionego z kalafiorem. Udekorować majerankiem i ziarnami czerwonego pieprzu.Źródło: Życie na gorąco