Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla odmiany przepis nie tylko na tradycyjne dania naszej pięknej Polski.
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 8471
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 43
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 347
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1468
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 148
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 8471
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 43
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 347
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1468
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 148
Składniki
Soczewicę gotujemy do miękkości. Bakłażana myjemy, przecinamy wzdłuż na pół. Ostrożnie wydrążamy miąższ. Tak przygotowane łódki wkładamy na 15min do nagrzanego piekarnika ( 150C). Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się zrumieni dodajemy wydrążony miąższ bakłażana. Po ok. 5 min. wlewamy pomidory. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i dusimy pod przykryciem aż wszystko zacznie się lekko rozpadać. Następnie dorzucamy ugotowaną wcześniej soczewicę, wszystko mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na koniec wlewamy śmietanę i trzymamy na niewielkim ogniu aż wszystko zgęstnieje. Tak przygotowany farsz przekładamy do łódek bakłażana, na wierzch układamy po 2 plasterki mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku ok. 20-25 min. w temp. 180C. Możemy podać z ulubioną sałatką bądź sztuką ulubionego mięska.