Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki i mięso mielone zapiekane z pomidorami.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Do mielonego wyciskamy 4 ząbki czosnku. Dodajemy łyżeczkę soli, łyżeczkę bazylii, łyżeczkę pieprzu, pół szklanki mleka i mieszamy. Następnie podsmażamy około 2 minut. Pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżki keczupu. Ziemniaki kroimy na plastry o grubości około 3 do 5 milimetrów. Wsypujemy do miski. Wlewamy 6 łyżek oleju, dodajemy łyżeczkę soli, łyżeczkę natki pietruszki, łyżeczkę pieprzu i mieszamy. Cebulę, pomidory i pieczarki kroimy na plastry. Połowę ziemniaków wykładamy do formy (u mnie 20 x30 cm) zakrywając dno. Na ziemniaki dajemy mięso, następnie rozkładamy równomiernie cebulę. Następna jest warstwa ziemniaków, warstwa pieczarek, warstwa pomidorów. Na wierzch dajemy żółty ser w plastrach lub wiórki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180⁰ od 45 do 50 minut.